[ Joomla ] 29 Decembar, 2007 20:57

Prva stvar koju ćemo napraviti je kreiranje sekcije. Ovo možemo učiniti iz menija 'content' ili preko ikone 'section manager'

Ovo će vas odvesti u 'section manager' prozor gdje možete dodavati ili brisati sekcije. Unutar prozora već se nalaze sekcije 'news', 'frequently asked questions' i sekcija nazvana 'newsflashes'. Ako želite otvoriti neku od ovih sekcija samo kliknite na sekciju koja je označena crvenim slovima, ako želite stvoriti novu kliknite na ikonu 'new' u toolbaru.

Ovo će vas odvesti u 'section editor' (prozor za uređivanje sekcija).


 

'Section editor' vam omogućuje da unesete: 'title' je obično jedna ili dve reči koje predstavljaju meni kontrolu ili listu, dok je 'name' obično malo više reči koje obično posluže za manji naslov (natpis) . Možete koristiti isti tekst za 'title i za 'name' po želji.

 

Možete takođe odabrati sliku koja će se pridružiti sekciji kliknite 'image'. Svoje slike možete ubacivati pomoću 'Media Menager'

'Image position' vam omogućuje da centrirate sliku.

'Description'  to je tekstualni editor pomoću koga možete uneti opis sadržaja vaše sekcije. Ovaj sadržaj će videti posetitilac vaše web stranice .

Ovaj editor ima interfejs sličan drugim editorima za tekst tako da ćete se u njemu veoma lako snaći.

Kad ste završili sa unosom teksta i uređivanjem kliknite 'save' to će vas vratiti u 'section manager'.

Izdvajamo iz ponude:


 

 

[ Joomla ] 29 Decembar, 2007 20:24

Kreiranje kategorija je gotovo isto kao i kreiranje sekcija. Iz control panela možete pokrenuti ikonu 'category manager'  kroz meni 'content'. Category manager izgleda kao i section manager sa par noviteta: u padajućem okviru ' select section' gore desno možete odabrati postojeću sekciju (koju ste prethodno kreirali) u koju želite postaviti kategoriju ili postojeću kategoriju premestiti u drugu sekciju.


Kada kliknete na 'new' dugme ili na link na postojeću kategoriju otvoriće se 'category editor' koji je  potpuno isti kao i 'section editor' s jedinom razlikom što u njemu imate opciju (padajući meni) za izbor sekcije.Kada ste upisali sve što je potrebno kliknite save.

Izdvajamo iz ponude:

 

 

[ Grafika, dizajn, štampa ] 29 Decembar, 2007 20:09

Korak 1

Kliknite Start > Pictures

Korak 2


U gornjoj levoj strani, u meni baru, kliknite View nekoliko puta ili koristite padajući klizač da postavite veličinu na thumbnail.

Korak 3

Nađite fotografiju koju želite.

Korak 4


Desni klik i izaberite preview (otvara se foto galerija)

Korak 5

Kliknite FIX

Korak 6


Koristite alate da bi prilagodili sliku svom ukusu.

Prvo probajte sa Crop (iseci).

Izaberite veličinu i oblik svog papira i pomerite ili proširite polje da bi podesili po želji.

Korak 7


Npr. uzmimo fotografiju dimenzija 4x6.

Razvucite okvir po želji.

 Aspect ratio ostaje konstantan.

Kliknite print (otvara se Vista print).

Korak 8

Iz Vista printa, možete podesiti veličinu papira i štampač.

Za štampanje bez bordura, kliknite opciju fill na ovom ekranu.

Kliknite print.

Izdvajamo iz ponude:


 

[ MS Office ] 29 Decembar, 2007 20:02

Korak 1

Kad imate dosta podataka u radnoj tabeli, često treba da stignete brzo do kraja podataka. Tastatura može biti vaš najbrži način - probajte sledeće:

Da bi došli na početak reda, pritisnite taster HOME.

Da bi došli na kraj reda, pritisnite taster END, a onda desnu strelicu.

Umesto da trošite vreme skrolujući naniže samo pritisnite taster END, a zatim strelicu na dole i to će dovesti vaš kursor na dno podataka.

CTRL+HOME će pomeriti kursor u gornji levi ugao, CTRL+END u donji desni ugao.

Korak 2


Zumirajte podatke koristeći taster CTRL i točkić miša.

Ponekad morate da vidite manje ili više podataka na ekranu – pokušajte da držite taster CTRL i da skrolujete točkić miša napred – nazad.

Kad treba da vidite određeni tulbar, desni klik na bilo koji blanko deo oblasti tulbara da bi videli listu mogućih tulbarova.

Korak 3


Druge prečice: kad dodajete tab radne tabele, brišete red, ili boldirate određeni deo, možete ovu radnju ponoviti jednostavno pritiskajući taster F4, koji znači PONOVI OVU RADNJU.

Ovo vam može uštedeti dosta vremena, ako morate jednu radnju da ponavljate više puta.

Primer: izaberite red sa podacima iz vaše excelove radne tabele. Desni klik na broj reda  da bi označili čitav red. Ovo će takođe prikazati i meni sa prečicama. Izaberite DELETE iz menija i red će biti izbrisan. Levi klik na drugi red i pritisnite F4. Ista radnja bi se trebala pojaviti. Isprobajte nekoliko puta da bi lakše zapamtili.

Izdvajamo iz ponude:


 

[ MS Office ] 29 Decembar, 2007 19:44


Korak 1

Otvorite novi Wordov dokument.

Korak 2

Ubacite svoju sliku ili na „copy“ pa „paste“, ili da idete preko Insert -  Picture -  From File i izaberete sliku. Pritisnite OK.

Korak 3

Idite na "View", zatim "Toolbars", pa "Picture."

Korak 4

Postoji dugme na picture tulbaru koje izgleda kao dva pravougaonika jedan do drugog. Ovo je "Color" dugme. Pritisnite ga i daće vam se opcije za sliku. Ona koju treba da izaberete je "Washout."

Korak 5

Kad izbledite sliku, dalje možete kontrolisati njeno izbleđivanje tako što ćete otići na kontrolu "Brightness" (izgleda kao sunce) i kliknuti gore ili dole.

Izdvajamo iz ponude:


 

[ MS Office ] 28 Decembar, 2007 23:55


Korak 1

Otvorite Excelovu radnu tabelu koju želite da štampate.

Korak 2

Kliknite na “File” u tulbaru, ili koristite prečicu sa tastature Alt+F

Korak 3

Izaberite “Page Setup”.

Korak 4

Kliknite tab “Page”

Korak 5

Pod “Scaling”, kliknite dugme radio s leva od “Fit To”.

Korak 6

Unesite željeni broj strana u “Pages Wide” i “Pages Tall” padajućim menijima. Npr., možda želilte da promenite samo širinu vaše stranice, tako da se poslednje kolone ne štampaju na posebnoj strani. U ovom slučaju, unećete “1” u “Pages Wide” i izbrisati broj u meniju “Pages Tall”.

Korak 7

Kliknite OK. Excelova radna tabela će se uklopiti na način na koji vi želite.

Saveti i upozorenja

Biranjem "Page Break Preview" iz menija "View", možete videti kako će se vaš dokument odštampati. Da se vratite na normalni pogled, samo izaberite "Normal" iz menija "View".

Izdvajamo iz ponude:


 

 

[ Računari i oprema ] 28 Decembar, 2007 23:51


Korak 1

Pokušajte da resetujete jedinicu za napajanje. Konsultujte uputstvo u resetovanju power management unita (pmu). Ovo će možda rešiti problem koji imate sa strujom koji je uzrokovao problem sa videom ili lcd-om. Ovaj link sadrži uputstva za G4 modele:

http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=14449

Korak 2

Probajte da povežete još jedan monitor za vaš G4 laptop što bi vam pomoglo da odredite da li imate problem sa LCD-om ili konverterom. Ako vaš monitor radi, možda postoji problem sa LCD-om, ali ako ne radi, onda bi to mogao biti veći problem.

Korak 3

Ako ništa ne uspete, konsultujte tehničara u Appleovoj prodavnici.

Izdvajamo iz ponude:


[ MS Office ] 28 Decembar, 2007 23:50


Korak 1

Da bi prikazali vašeg Office asistenta kliknite na “Help” u bilo kom tulbaru Officea i onda kliknite“Show Assistant”.

Korak 2

Da zauvek sakrijete svog Office asistenta, desni klik na Assistant i izaberite“Hide”.

Korak 3

Desni klik na Office Assistant i kliknite na “Options” da bi otvorili Office Assistant dialog box i napravili modifikacije.

Korak 4

Da bi izabrali drugog Office asistenta, kliknite na tab Gallery u Office Assistant dialog boxu. U zavisnosti od verzije vašeg Officea, imaćete da birate različite asistente. Kad nađete kog želite, kliknite “OK”.

Korak 5

Kliknite tab “Options” u “Office Assistant” dialog boxu da bi izabrali da li da koristite asistenta ili ne biranjem ili nebiranjem polja“Use the Office Assistant”. Možete odabrati ovde i druge opcije, kao što su da li želite da vam asistent pomaže sa wizardima ili nudi savete.

Saveti i upozorenja

Zabavite se sa Office asistentom. Desni klik i izaberite "Animate!" da ga posmatrate dok oživljava.

Izdvajamo iz ponude:


 

[ Računari i oprema ] 28 Decembar, 2007 23:44


Korak 1

Zapitajte se koje su vam potrebe. Ako igrate dosta najnovijih igara, verovatno će vam trebati moćna karta da bi dobili najimpresivniju sliku. Ako samo igrate Minesweeper ili uopšte ne igrate igre, verovatno ćete se zadovoljiti integrisanom grafikom.

Korak 2

Razumite sve opcije. Svi računari sada dolaze sa integrisanom grafikom. Ovo vam omogućava da pokrenete Windows, surfujete internetom, gledate filmove i igrate starije igre bez grafičke karte. Ako imate odvojenu grafiku koja je posvećena samo video performansama, to vam omogućava da gledate filmove visoke definicije i igrate nove igre. Postoje dve nove glavne tehnologije za grafičke karte, AGP i PCI-E. AGP je starija tehnologija, dok je PCI-E novija, a vaš PC će podržavati samo jednu od njih. Proverite uputstvo da vidite koju vrstu grafike vaš PC podržava.

Korak 3

Odredite opseg cene. Nakon što srte odlučili da kupite grafičku kartu, treba da odlučite koliko nameravate da potrošite i da odredite najvišu sumu koju bi dali. Može se lako desiti da se potroši na grafičku kartu mnogo više nego što ste nameravali.

Korak 4

Čitajte recenzije. Postoji desetine proizvođača grafičkih karti, i svi oni prave veliki broj njih. Najpopularnije su Nvidia i ATI. Postoje brojni varijeteti od oba proizvođača, a svaki ugrađuje u njih vlastita rešenja. Izaberite kartu prema svojim potrebama.

Korak 5

Odlučite se za dodatke. Neke karte imaju vrlo velike odvode za toplotu da bi je kroz njih rasipali, tj, da bi se hladile preko njih, dok ostale imaju LED-ove, programirane da svetle u raznobojnim šemama. Neki dodaci doprinose performansama, dok su drugi tu radi estetskog razloga. Nađite kartu sa dodacima za koje ste zainteresovani.

Korak 6

Kupite je! Naručite je online ili je kupite u lokalnoj prodavnici kompjutera. Grafičke karte znaju biti komplikovanije za instalaciju od ostalih komponenti i zahtevaju da unesete i softver takođe. Pratite sve korake po uputstvu i počnite sa igricama!

Saveti i upozorenja

Ako baš želite vrhunsku grafičku performansu, kupite dve karte i povežite ih. I Nvidia i ATI nude ovu opciju, što vam može doneti 50% povećanja u performansi. Ovo je veoma skupo, a dve starije karte će biti sporije od jedne nove, tako da se samo dvoumite izmeću novijih generacija grafičkih karti.

Obavezno proverite da li se karta uklapa u kućište. Ako vam je kućište suviše malo ili ima lošu ventilaciju, velika karta se neće uklapati. Izmerite dimenzije svog kućišta i proverite da li ima mesta za nadogradnju.

Izdvajamo iz ponude:


[ Internet ] 28 Decembar, 2007 23:36

Korak 1

Otvorite Outlook Express.

Korak 2


Iz menija izaberite File > Export > Address Book

Korak 3


Izaberite tekstualni fajl odvojen zarezima kao vaš izlazni format.

 

Korak 4


Prelistajte do foldera gde želite da smestite vaš bekap i ukucajte ime fajla da bi ga sačuvali.

Korak 5


KOmpetna putanja i ime fajla bi sada trebalo da bude prikazana u export ekranu, kliknite Next.

Korak 6


Označite polja koja želite da izvezete. Kliknite Finish i bekapovali ste vaše kontakte.

Korak 7


Da bi povratili adresar ili da bi stavili adrese na nov sistem izaberite File > Import > Other address book

 

Korak 8


Izaberite opet opciju text file, onda kliknite Import.

Korak 9


Prelistajte do mesta vašeg bekap fajla, kliknite Open, onda ćete morati da kliknete Next na CSV import prozoru.

Korak 10


Označite polja koja želite da uvezete, kliknite Finish. I uspešno ste povratili vaš adresar kontakata.

Izdvajamo iz ponude:


 

[ Internet ] 27 Decembar, 2007 23:54


Korak 1

Šta znači SEO? SEO je u osnovi marketing. Stranica sa SEO rangiranjem će se bolje kotirati pri pretragama. Ima isuviše web stranica online i svakim danom se pojavljuju nove, tako da postoji potreba da se nekako privuče pažnja na njih. Tu SEO dolazi do izražaja.

Korak 2

Kakvo je zapisivanje SEO sadržaja? SEO sadržaj je precizan, uzan i ponavlja se. Ako pišete SEO sadržaj za sajt i imate ključne reči ‘SEO Content’ onda bi članak o vašem SEO sadržaju mogao izgledati ovako. Ovaj određeni pasus je učitan sa terminom SEO Content i čini ga pogodnim za biranje kad se radi o pretragama u pretraživačima. Možete biti jedan dan onlline i pretraživač vas može naći ako ukucate ovaj termin. To je sasvim moguće, iako na prvi pogled neverovatno.

Korak 3

Napraviti smisao: pretraživači su zaista podigli svoju pretragu na viši nivo i zaobilaze članke koji nemaju smisla i kojima su linkovi ka drugim stranama jednostavno reči koje se ponavljaju mnogo puta, zbog rangiranja same stranice. Ali, to samo izaziva kontra efekat, vaša stranica neće biti uključena u rangiranje ako ponavljate iste ključne reči.

Korak 4

Liste: često ćete imati mogućnost da pravite liste ključnih reči. One, ako su dovoljno razumljive , su bolje od samostalnih ključnih reči i mogu formirati članak oko arcane termina ili teermina o kojem ništa ne znate. Treba da istražite u vezi njih da bi vaš članak o SEO sadržaju bio najbolji moguć.

Izdvajamo iz ponude:


[ Operativni sistemi ] 27 Decembar, 2007 23:45

Korak 1


Pokrenite wizard. Ovo nije baš lako kako izgleda. Otvorite Program Compatibility Wizard kliknuvši na dugme Start  > Control Panel > Programs >Use an older program with this version of Windows.

 

Korak 2


Kliknite Next u Welcome to the Program Compatibility Wizard Dialog Boxu.

Korak 3


Izaberite opciju "I want to Locate the program manually" . Ako izaberete „I want to choose from a list of programs“, on će pretražiti vaš PC za listom programa da bi formulisao listu. Ovo traje duže, zato treba odabrati treću opciju. Kliknite Next da bi prešli na sledeći korak.

Korak  4


Nađite program. Kliknite Browse i idite di njega. Ako je na c:Program FilesiTunesiTunes.exe., kliknite Next kad ga označite.

Korak 5


 

Izaberite Compatibility Mode. U ovom slučaju izaberite  Windows XP (Service Pack 2), koji perfektno radi. Kad ga označite , kliknite Next.

Korak 6


(Nije neophodno za iTunes): Možete izabrati neka posebna podešavanja za monitor u ovom koraku. Ja nisam izabrao nijedno od njih za iTunes. Kliknite Next.

 Korak 7


Sada možete izabrati da pokrenete ovaj program kao administrator. Ako isključite User Account Control, to će se izvršiti automatski. Ako vam je još uključen UAC, onda treba ovo da izaberete. Izbeći ćete dodatnu poruku upozorenja svaki put kad pokrenete program. Svakako čete jedno dobiti. Ili ga izaberite, ili ne. U svakom slučaju, kliknite Next.

Korak 8


Sada ćete pregledati svoja podešavanja i kliknuti Next da bi ih wizard testirao. Ako imate Aero Glass, vaš ekran će treperiti i dobićete sledeću poruku: "The color sheme is changed to Windows Vista Basic" (kolorna šema je promenjena u Windows Vista Basic). Vista će se vratiti na Windows Basic, i onda ćete dobiti ovu poruku: "iTunes.exe has been run in compatibility mode for an older version of Windows" (iTunes je pokrenut u modu kompatibilnom sa starijom verzijom Windowsa). Kliknite OK i iTunes će se pokrenuti. Idite u iTunesu do muzike koju ste kupili i kliknite Play. Tražiće da se ulogujete u iTunes da bi autorizovali kompjuter što će se i desiti i pustiće se pesma.

Korak 9


Ako radi, izaberite Yes, podesite program da uvek koristi ova kompatibilna podešavanja i kliknite Next. Wizard će prikazati dialog box poput ovog 4 sekunde. Onda će vas pitati da pošaljete informaciju Majkrosoftu. Izaberite Yes ili No i kliknite Next.

Korak 10


Kliknite finish. Wizard se zatvara i gotovi ste.

Kad Apple objavi novu verziju koja podržava Vistu, tokom petog koraka ćete odabrati „Do not apply a compatibility mode“ i završiti isto.

Izdvajamo iz ponude : 

[ Audio, Multimedia, Video ] 26 Decembar, 2007 20:53

Korak 1

Prvo i najvažnije, proverite da li su sve pesme koje nameravate da koristite MP3 fajlovi. Pesme koje su kupljene u prodavnici iTunes neće raditi na MP3 CD-ovima.

Korak 2

Otvorite iTunes i kreirajte plejlistu svih pesama koje želite na CD-u. Idite ovde da vidite kao da napravite plejlistu: http://www.ehow.com/how_2113585_playlist-itunes.html

Korak 3

Idite na top meni, kliknite Edit > Preferences.

Korak 4

Iskočiće prozor za preferences (lična podešavanja). Kliknite tab "Advanced" a zatim "Burning".

Korak 5


Promenite "Audio CD" u "MP3 CD." Onda kliknite "OK."

Korak 6

Proverite da li imate CD u drajvu za snimanje i plejlistu koja će se uklopiti na taj CD. Većina CD-ova  ima 700mb, što je oko 150 pesama.

Korak 7


Kliknite dugme "Burn MP3 CD" i snimićete CD.

Izdvajamo iz ponude:


 

[ Audio, Multimedia, Video ] 26 Decembar, 2007 20:45

Korak 1


U SCENE VIEW, iz fajl menija, izaberite GET MEDIA i izaberite fajlove illi foldere. Prelistatajte do određenog muzičkog fajla i klliknite OK. Sad ćete videti fajl u paleti AVAILABLE MEDIA . Izaberite taj fajl i mišem ga prevucite na tačno mesto u liniji scene.

Korak 2


Izaberite TIMELINE  i videćete svoj video i audio u oblasti MY PROJECT . Skrolujte kroz različite Audio kanale dok ne vidite SOUNDTRACK.

Korak 3


Žuti bar koji je ubačen u sountrack je jačina tona za sountrack, možete ga povećavati ili smanjivati uz pomoć miša, pomerajući ga gore-dole.

Korak 4


Prozor u gornjoj levoj strani prozora sa projektom će dozvoliti da se muzika lako utiša ili isključi. Možete takođe dodati „tačke podešavanja“ na žutom baru sountracka da bi smanjili ton ili ga povećali u određenim oblastima filma.

Izdvajamo iz ponude:


 

[ Internet ] 26 Decembar, 2007 20:38

 

Korak 1

Otvorite Internet Explorer.

Korak 2

Kliknite na žutu zvezdu sa plusem ispred nje na top meniju koji je vaše "add to favorites" dugme. Onda, kad ste unutra, kliknite na "organize favorites"

Korak 3

Videćete sve vaše Favorites. Ovde možete kreirati nove foldere da ih bolje organizujete kliknuvši na "new folder" i jednostavno ukucavši ime tamo koje će to da kategoriše.

Npr. „sportski sajtovi“ ili „pomoć oko kompjutera“ bi bile dobre kategorije za sajtove poput cnn.com ili msn.com.

Korak 4

Možete takođe pomeriti favorites u i izvan foldera. Kliknite na favorite (link) ili folder i koristeći miš – prevucite ga na novo mesto. Za ovo vam treba vežbe, pa zato budite strpljivi. Ako znate kako da „kliknete i povučete“ mišem, ovaj proces će biti lakši.

Korak 5

Često su imena sajtova suviše dugačka ili besmislena. Možete slobodno preimnovati svoje favorites u nešto što ima smisla. Uradite to kliknuvši ili birajući favorite ili folder i onda kliknite "rename". Kad vidite da je označen, ukucajte novo ime (iako je tekst već tu) i pritisnite enter. Ako napravite grešku, ponovite proces.

Korak 6

Kako da izbrišete favorite kad vam više ne treba? Jednostavno. Kliknite na njega i onda kliknite delete (što možete uraditi i na tastaturi), on će to potvrditi, i onda kliknite YES i on je nestao.

Korak 7

Kad završite sa organizovanjem i kad vam je dosta za taj dan, jednostavno kliknite "close".

Izdvajamo iz ponude:

 

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  Sledeći»